2015. március 28., szombat

Paradicsom krémleves

Paradicsom krémleves 
(15 perc előkészület + 30 perc főzés)


Hozzávalók (4 adaghoz):
80 dkg húsos paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 csokor bazsalikom
0,5 l vízben feloldott 1 zöldségleves-kocka
1 dl tejszín

őrölt bors
1 csipet reszelt szerecsendió



  1. A paradicsomot vízzel leforrázzuk, a héját lehúzzuk, a húsát kimagozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olívaolajban megpároljuk. A fokhagymát belenyomjuk.
  3. A paradicsomkockákat hozzáadjuk, felforraljuk, majd fedő nélkül 5 percig pároljuk.
  4. A bazsalikomágat leöblítjük, a leveleket lecsipkedjük, 4 szép darabot félreteszünk. A többit keskeny csíkokra vágjuk, és a megpárolt paradicsomhoz keverjük.
  5. A felolforr zöldségleves-kockával felöntjük, és kb. 10 percig főzzük. Közben a tejszínt habbá verjük, és a paradicsomlevesbe keverjük.
  6. A levest sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 4 tányérba merjük, és bazsalikomlevelekkel díszítjük.
(5 g fehérje, 20 g zsír, 5 g szénhidrát)

TIPP: Tálalás: Legjobb, ha fokhagymás vajjal megkent pirított francia kenyérrel kínáljuk.

A paradicsomleves szalonnával és krutonnal e recept kiadósabb változata. Ehhez a vörös- és fokhagymával még 10 dkg apró kockákra vágott zsíros szalonnát is pirítsunk ropogósra. A krutonhoz 3 szelet toastkenyeret hájazzunk le, vágjuk apró kockákra, és 3 ek. forró vajban süssük aranybarnára.
A rákos paradicsomleveshez hagyjuk el a fokhagymát, és bazsalikom helyett kaprot vegyünk. Végül rakjunk a levesbe 10 dkg garnélarákot, és 2 percig főzzük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése