Melyik olaj mire jó?
A sötét szezámolaj fűszeres, elsősorban a távol-keleti ételeknek és a hirtelensülteknek ad enyhe mogyoróízt.
Az olívaolaj sokféle színben és ízben kapható a fajtától és a szüretelés időpontjától függően. A hidegen sajtolt fajtákat "extra szűz" jelzővel árulják.
A világos szezámolajat a szezámmagok sajtolásával nyerik. Linolsavban rendkívül gazdag és nyers, valamint párolt ételekhez kitűnő.
A szójaolajat a szójababból nyerik, és a benne lévő zsírsavaknak köszönhetően különlegesen értékes. A finomított szójaolaj íze semleges, a hidegen sajtolté a szójababra emlékeztet.
A bogáncsolaj enyhe, semleges ízű. Többszörösen telített zsírsavainak köszönhetően az egyik legértékesebb növényi olaj, de nagyon ritkán kapható.
A napraforgó olaj mindennapi főzésünk alapja. Salátákhoz, majonézhez, de sült és párolt ételekhez is kitűnő.
A mogyoróolaj hőre viszonylag érzéketlen, ezért tovább forralhatjuk: fritőzben sütött ételekhez ideális.
TIPP: Fontos a helyes tárolás, nehogy az olaj megavasodjon: légmentesen záródó sötét üvegben vagy sötét helyen tároljuk. 10 fokon 8-12 hónapig eláll. Csak annyi olajat tartsunk otthon, amennyit egy hónapon belül elhasználunk.
Melyik olajat válasszam?
Sütéshez a semleges napraforgó olajat vegyük;vinaigrette-mártáshoz lehetőleg olívaolajat és enyhe, esetleg fűszeres ecetet válasszunk. A különböző olajfajtákat társíthatjuk is egymással: próbáljunk ki több különböző ízű olajat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése