2015. március 29., vasárnap

Csokoládés epertorta

Csokoládés epertorta 
(előkészítés 1 óra + sütés 1 óra + pihentetés összesen 4 óra)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk. sütőpor
kb. 2,5 dl tej

Töltelék:
3 ek. ribizlizselé
50 dkg. eper
3 dl tej
1 csomag habfixáló por
1 kk. vaníliás cukor
2 ek. porcukor
+ zsiradék a tortaformához


  1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük 180 fokon (gáz 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
  2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribizlizselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
  3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük., a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.
(8 g fehérje, 26 g zsír, 45 g szénhidrát)

TIPP: Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát.

A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése