2015. március 28., szombat

Rizs: A sokoldalú gabona

Rizs: A sokoldalú gabona












A hosszúszemű rizs nálunk a legismertebb fajtája. A szemek hosszúkásak és keskenyek: nyersen vagy előzött változatban kapható. Főleg levesek és köretek készítésére alkalmas.


A gömbölyűszemű rizs apró, kerek szemei a főzés során pépesek lesznek, ezért főleg rizottó vagy tejberizs készítésére használjuk.


A natúr vagy barna rizs a pelyvától megtisztított, de fényezetlen fajta. A fényezett fehér rizzsel ellentétben a gabona összes tápanyagát tartalmazza. Magas zsírtartalma miatt nem tárolható olyan sokáig, mint a fehér. Lassabban puhul, mint a fényezett fajták. Hosszú- és gömbölyűszemű rizs is kapható natúr változatban.

A basmati vagy illatos rizs az egyik legnemesebb ázsiai fajta. Hosszúszemű rizs, amely főzéskor csodálatos illatot áraszt, és rendkívül ízletes. A főtt basmati rizs nem tapad össze, így pálcikával nem fogyasztható.

A fekete vadrizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy Kanadában és Észak-Amerikában honos vízinövény magja, amely íze a mogyoróéra hasonlít. Fáradságos munkával, kézzel szüretelik, emiatt nagyon drága.

Az előfőzött rizs nem rizsfajta, hanem egy előkezelt, kissé sárgás színű rizs. Speciális gőznyomáson eljárással a szemek külső szélein található vitaminokat a mag belsejébe juttatják. Ezért az előfőzött rizs vitamindúsabb, mint a fehér.
TIPP: A rizsfőzés módja: forrásban lévő vízben vagy levesben főzzük meg, esetleg kis lángon hagyjuk megduzzadni.

Vízben főtt rizs: a rizst főzzük meg forrásban lévő sós vízben vagy levesben, majd szűrőkanálban csepegtessük le. A fehér rizs főzési ideje kb. 20 perc, a natúré kb. 40 perc.

Párolt rizs: a rizst forró olajban kissé pirítsuk meg. Dupla mennyiségű levessel vagy vízzel öntsük fel, forraljuk fel, majd kis lángon, lefedve pároljuk, amíg a rizs az összes folyadékot magába nem szívta. Közben ne keverjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése