2015. március 28., szombat

Tengeri és édesvízi rákok

Tengeri és édesvízi rákok

A szürke színű homoki garnéla a létező legkisebb garnélarák-fajta. Ha az Északi-tenger környékén járunk, feltétlenül kóstoljuk meg frissen, mert így a legfinomabb. Az Északi-tengertől távolabb általában főve és mélyhűtve vagy konzervben kapható

A tigrisgarnéla viszonylag nagyobb fajta. Az ázsiai vizekben halásszák, és mélyhűtve, általában fej nélkül és páncéllal együtt, vagy csak a farka kapható. Ezen kívül néha egészben is árusítják. Az íze nem olyan jó, mint a kisebb fajta garnéláké.

A közepes nagyságú garnélák közül nálunk többnyire a mélyhűtött grönlandi rák kapható, amelyet Grönlandon, Izlandon, Norvégia partjainál és az Északi-tenger északi részén halásznak nagy mennyiségben. Tisztítva és mélyhűtve, illetve konzervben árulják.
Az édesvízi garnéla mélyhűtve, nyersen és tisztítva kerül a boltokba homárrákfarok néven, noha semmi köze nincs a homárhoz. Ezt a garnélafajtát fogyasztás előtt alaposan meg kell főzni.

A nagy élelmiszerboltok mélyhűtőpultjaiban általában tisztított és főtt, kis, közepes és nagy koktélrákot találunk. Nemcsak gyorsan készíthetjük el, mert kihalászás után azonnal lefagyasztják. Fontos, hogy mindig kiterítve és lassan olvasszuk ki a hűtőszekrényben. Garnélarák kapható nyersen és egyenként fagyasztva, nagy ritkán tömbbe fagyasztva is.


Ne keverjük össze: a scampi vagy császárgarnéla és a garnéla tisztítva nagyon hasonlít egymásra, zoológiailag azonban semmi közük egymáshoz. A scampi sokkal drágább, mint a garnéla, és a mélyhűtött scampi-farkat sohasem árulják tisztítva. A scamit és a garnélát úgy különböztethetjük meg egymástól, hogy a scampi-farok vége lapos, a garnélafarok hegyes.

TIPP: A szárított garnélák és a garnélakrém az ázsiai országokban elterjedt, ételek ízesítésére használják. Nálunk a kínai boltokban lehet kapni. A krémmel például vajból rákvajat készíthetünk, a szárított garnéla wokban készült ételekhez kiváló. A koktélrák vagy a garnéla sok ételnek különleges ízt azt. Jól illet szárnyas- és sertéshúshoz, elsősorban édes-savanyú és pikáns mártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése