2015. március 28., szombat

Zöldfűszerek a konyhában

Zöldfűszerek a konyhában

Enyhe és finom aromájú zöldfűszer például a petrezselyem, a turbolya, a kapor és a vérfű. A tárkonynak ellenben fűszeres az aromája. Jól illenek salátákhoz és halételekhez. Ne főzzük az ételbe, mert elveszítik az ízüket.
Fanyar és erőteljes aromájú zöldfűszer például a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, az oregano, a zsálya és a csombor. Kiváló mediterrán ételekhez. Ezeket főzni kell az ételben, hogy aromájuk jól érvényesüljön. 

Friss aromájú zöldfűszer például a citromfű és a menta. Ezek a korianderhez hasonlóan Ázsiából származnak. A koriandernek intenzíven friss az íze, ázsiai ételekhez kiválóan illik. 
Provance-i fűszerek alatt egy zöldfűszerkeveréket értünk, amely oreganoból, csomborból, kakukkfűből, rozmaringból és majoránnából áll. Ez a fűszerkeverék adja a mediterrán ételek, különösen az egytálételek és a ropogós pizzák jellegzetes ízét.


A Fines herbes alatt kis csokorba kötött tárkonyt, petrezselymet, turbolyát és metélőhagymát értünk. Fejes saláta, szárnyas és halételek ízesítésére kiváló. A zöldfűszereket összekötve, csokorban, vagy frissen felaprítva a főzés vége előtt adjuk az ételhez.




A Bouquet garni petrezselyemből, babérlevélből és kakukkfűből álló csokor, amelyet levesek és mártások ízesítéséhez használhatunk. A szárnyas ételekhez majoránnával és tárkonnyal, a vadételekhez borókával egészíthetjük ki.



TIPP: Friss zöldfűszereket a piacon és a zöldségesnél szerezhetünk be. Előfordulhat azonban, hogy az embernek nincs ideje vásárolni, vagy csak kevés fűszerre van szüksége. Ilyenkor vehetünk nagyobb élelmiszerboltokban kapható mélyfagyasztott zöldfűszereket, de magunk is lefagyaszthatjuk. A szárított zöldfűszereket ne aprítva tároljuk, mert hamarabb elveszítik az aromájukat. Legjobb hűvös, sötét és száraz helyen tartani. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése