2015. március 28., szombat

Laktató zöldsalátafélék

Laktató zöldsalátafélék 


  1. A Batávia-saláta átmenet a fejes saláta és a jégsaláta között. Semleges íze és alakja a fejes salátára emlékeztet, ropogós levele és tartóssága a jégsalátával rokonítja. Mivel sokáig friss és ropogós marad, nehezebb mártással, tejszínnel vagy főzőtejszínnel is készíthetjük.
  2. A tölgysaláta nevét levele alakjának és színének köszönheti. Nagyon érzékeny fajta, könnyen összeesik. Enyhe dióíze miatt könnyebb öntetekkel és nem túl erőteljes ízű zöldségekkel (hagymával és paprikával sosem) társíthatjuk. Egy kis fokhagyma jól kiemeli az ízét.
  3. A római-saláta eredetileg igazi "költözősaláta", amelyet a végénél összekötöztek, hogy a szíve zsenge és világos maradjon. Ma ez már a termesztésnek köszönhetően felesleges. Lágy levele a fejes salátára emlékeztet, íze azonban erőteljesebb. Ízesített olajos öntettel tálaljuk.
  4. A fodros endíviasaláta vagy katáng-saláta a cikóriával rokon, ezért íze is kissé kesernyés. Levele enyhén fodros, erősen szabdalt, vagy szárnyasan összetett is lehet. Erőteljes ízéhez pikáns mártás, vagy szalonnás, tojásos és szardellás öntet illik.
  5. A ruccola szigorúan véve nem tartozik a zöldsaláták közé, inkább káposztaféle. Az utóbbi időben egyre kedveltebb a ruccola fűszeres, különleges íze, amely jól illik fejes vagy paradicsomsalátába, tejszínes vagy fűszeres öntettel.
  6. A galambbegysaláta tipikusan őszi és téli salátafajta. Zamata annál erősebb, minél nagyobbra nőtt a növény. A galambbegysalátát mindig alaposan mossuk meg, hogy a rátapadt földet eltávolítsuk róla. Ecetes-olajos, hagymás, tojásos és szalonnás öntettel, valamint édeskés dresszinggel is kiváló.


TIPP: A saláta mosásánál néhány dolgot vegyünk figyelembe, hogy megóvjuk benne az értékes tápanyagokat. A salátát szedjük leveleire, és tiszta vízzel gyorsan öblítsük le (a sós vagy ecetes víz nemcsak a rovarokat, de a tápanyagokat is kimosná belőle). A salátát sose hagyjuk a vízben ázni, mert a tápanyagok egy része kioldódik belőle. Ezután a leveleket tépjük darabokra, és salátacentrifugában centrifugázzuk szárazra, vagy tiszta konyharuhával itassuk le. Az így elkészített saláta műanyag dobozba töltve hideg helyen 2-3 napig friss marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése