2015. március 29., vasárnap

Epres tortácska marcipánöntettel

Epres tortácska marcipánöntettel
(előkészítés 1 óra + sütés 35 perc)


Hozzávalók (4 adaghoz):

Öntet:
10 dkg marcipánmassza
3 ek. amaretto likőr
2 tojássárgája
1 ek porcukor
1,2 dl édes vörösbor

75 dkg eper
2 tojásfehérje
1 csipet só
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
4 ek. porcukor



  1. A marcipánt késsel apró darabokra vágjuk, és az amarettóval simára kverejük.
  2. Két tojás sárgáját a porcukorral egy tálban habosra verjük.
  3. A tálat forró vízzel töltött lábosba állítjuk, hogy a cukros tojássárgáját felmelegítsük. A bort beleöntjük, és a gőzön addig kevergetjük, amíg krémes nem lett, Végül az amarettós marcipánnal kikeverjük, és kihűtjük.
  4. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Az epret megmossuk, letisztítjuk és kicsumázzuk. 4 tűzálló tányérba vagy lapos tálkába rakjuk.
  5. Először a fehérjét és a sót, majd a cukrot külön-külön habbá verjük. A három tojássárgáját 2 ek. porcukorral habosra keverjük.
  6. A tojáshabot és a tejszínhabot a cukros tojássárgájával összekeverjük, és az eperre simítjuk., A sütőbe tolva a legfelső sínen (gáz 6. fokozat) 3-5 percig sütjük. Porcukrot szitálunk rá, és a mártással tálaljuk.

(10 g fehérje, 30 g zsír, 48 g szénhidrát)


TIPP: Így készíthetünk marcipánt: ha nincs kész marcipánmasszánk, magunk is elkészíthetjük. Ehhez csupán hámozott, őrölt mandulára és porcukorra van szükségünk. A hozzávalókat 1:1 arányban egy kevés tojásfehérjével (hogy megkössön) simára keverjük, és a leírt módon tovább dolgozunk vele. 10 dkg marcipánhoz 5-5 dkg őrölt mandulát és porcukrot számoljunk.

A marcipánöntetet a mélyhűtőben megfagyaszthatjuk, és eper- vagy málnapürével parfénak kínálhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése