2015. március 28., szombat

A póréhagyma és családja

A póréhagyma és családja






Az őszi vagy téli póréhagymának akár 5 cm vastag szára is lehet, és valamivel tömzsibb, mint a nyári póréhagyma. Erőteljes íze miatt egytálételekhez és levesekhez kiváló. Novembertől márciusig kapható.
A nyári vagy tavaszi póréhagyma májustól szeptemberig kapható. Vékony szára kb. 1 cm vastagságú. Mivel szelídebb az íze, mint a téli fajtáé, kevésbé erőteljes ízt ad az ételnek.


Az újhagyma külsejében nagyon hasonlít a póréhagymára, de a hagymára jellemző csöves levelei vannak. Zsenge leveleit nem szabad sokáig főzni, ezért főleg salátákba kitűnő.


A friss fokhagymát lédús zöld száráról lehet felismerni. Főként tavasszal és nyáron kapható, és az íze szelídebb, mint a szárított fokhagymáé. A friss fokhagymát legfeljebb két hétig lehet hűtőszekrényben tárolni.


A szárított fokhagyma egész évben kapható. Az egészséges gumókat száraz, sötét és hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Vásárláskor kemény, nyomásra nem érzékeny fejeket válasszunk.


A metélőhagyma cserépben, esetleg műanyag pohárban vagy csokorban kapható. Zamatos csípős, vékony cső alakú leveleit csak frissen használjuk fel, mert szárítva elveszítik az ízüket. Salátába, tojásos és túrós ételekbe, halhoz, burgonyához és zöldfűszeres vajhoz kiváló.





TIPP: A maradék póréhagymát fagyasszuk le: a megtisztított szárakat forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel öblítsük, csepegtessük le, és töltsük zacskóba.

Tárolás: A póréhagymától távolítsuk el a felesleges zöldjét, és tároljuk hűvös, száraz helyen. A metélőhagymát állítsuk vízbe, így tovább friss marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése