2015. március 31., kedd

Kinder bueno torta

Kinder bueno torta


Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1/ 2 csomag sütőpor
15 dkg vágott dió vagy mogyoró (kihagyható)
kb. 1/2  üveg mogyorókrém
háztartási keksz ( a kerekkel könnyebb dolgozni )

Krém:

1/ 2 liter tej
6 db tojássárgája
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás puding
3 evőkanál liszt
10 dkg csokoládé
25 dkg margarin

5 dl tejszín


A tészta elkészítése:
A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet és zsemlemorzsát. Tortaformába tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük, a meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel.

A krém elkészítése : a tojássárgáját, a pudingport, a lisztet a fél literből egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojássárgás masszához öntjük és folyamatos keverés mellett besűírtjük. A kapott krémet elfelezzük.
A krém egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és gépi habverővel belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.

Összeállítás : A mogyorókrémmel megkent tésztára rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém, a tetejére a 5 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.
Édesszájúaknak ajánlom! Ha valaki nem szeretné olyan édesre készíteni, az ne tegye bele a krémjébe mind a 25 dkg cukrot.
26 vagy 28 cm-es tortaformában nyugodtan elkészíthető


TIPP: A krém összeállításánál nem szükséges kihűteni, hanem a vajat beleolvasztjuk. Ha csomósodni kezd, akkor botmixerrel átkeverjük. 25 dkg cukor tényleg sok bele, jóval kevesebb is elég (150 g körül)

2015. március 29., vasárnap

Csokoládés epertorta

Csokoládés epertorta 
(előkészítés 1 óra + sütés 1 óra + pihentetés összesen 4 óra)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk. sütőpor
kb. 2,5 dl tej

Töltelék:
3 ek. ribizlizselé
50 dkg. eper
3 dl tej
1 csomag habfixáló por
1 kk. vaníliás cukor
2 ek. porcukor
+ zsiradék a tortaformához


  1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük 180 fokon (gáz 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
  2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribizlizselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
  3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük., a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.
(8 g fehérje, 26 g zsír, 45 g szénhidrát)

TIPP: Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát.

A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.

Epres tortácska marcipánöntettel

Epres tortácska marcipánöntettel
(előkészítés 1 óra + sütés 35 perc)


Hozzávalók (4 adaghoz):

Öntet:
10 dkg marcipánmassza
3 ek. amaretto likőr
2 tojássárgája
1 ek porcukor
1,2 dl édes vörösbor

75 dkg eper
2 tojásfehérje
1 csipet só
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
4 ek. porcukor



  1. A marcipánt késsel apró darabokra vágjuk, és az amarettóval simára kverejük.
  2. Két tojás sárgáját a porcukorral egy tálban habosra verjük.
  3. A tálat forró vízzel töltött lábosba állítjuk, hogy a cukros tojássárgáját felmelegítsük. A bort beleöntjük, és a gőzön addig kevergetjük, amíg krémes nem lett, Végül az amarettós marcipánnal kikeverjük, és kihűtjük.
  4. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Az epret megmossuk, letisztítjuk és kicsumázzuk. 4 tűzálló tányérba vagy lapos tálkába rakjuk.
  5. Először a fehérjét és a sót, majd a cukrot külön-külön habbá verjük. A három tojássárgáját 2 ek. porcukorral habosra keverjük.
  6. A tojáshabot és a tejszínhabot a cukros tojássárgájával összekeverjük, és az eperre simítjuk., A sütőbe tolva a legfelső sínen (gáz 6. fokozat) 3-5 percig sütjük. Porcukrot szitálunk rá, és a mártással tálaljuk.

(10 g fehérje, 30 g zsír, 48 g szénhidrát)


TIPP: Így készíthetünk marcipánt: ha nincs kész marcipánmasszánk, magunk is elkészíthetjük. Ehhez csupán hámozott, őrölt mandulára és porcukorra van szükségünk. A hozzávalókat 1:1 arányban egy kevés tojásfehérjével (hogy megkössön) simára keverjük, és a leírt módon tovább dolgozunk vele. 10 dkg marcipánhoz 5-5 dkg őrölt mandulát és porcukrot számoljunk.

A marcipánöntetet a mélyhűtőben megfagyaszthatjuk, és eper- vagy málnapürével parfénak kínálhatjuk. 

Nyári gyümölcstorta

Nyári gyümölcstorta 
(előkészület 1 óra + sütés 20 perc)



Hozzávalók: (28 cm-es tortaformához)

Piskóta:
3 tojás
1 csipet só
8 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
2 ek. meleg víz
10 dkg rétesliszt
5 dkg étkezési keményítő

Töltelék:
3 dkg mandulalapocska
25 dkg eper
25 dkg cseresznye
3 kivi
4 fél őszibarack (konzervből)
2,5 dl tejdízn
1 ek vaníliás cukor
1 csomag színtelen tortazselé
1 ek. cukor


  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel habosra keverjük. A lisztet és a keményítőt a krémbe szitáljuk, és a tojáshabbal együtt beleforgatjuk.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd a tésztát beleöntjük. A sütő legalsó rácsán (gáz 2-3. fokozat) 20 percig sütjük, majd a kikapcsolt sütőben még 10 percig pihentetjük, és egy tálra borítjuk.
  3. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. Az epret és a cseresznyét megmossuk és megtisztítjuk. A kivit meghámozzuk és felszeleteljük, az őszibarackot is szeletekre vágjuk.
  4. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt piskótára kenjük. A torta szélére mandulalapocskákat nymkodunk. A tortazselét a cukorral a csomagoláson lévő leírás szerint elkészítjük.
  5. A torta minden negyedét más más gyümölccsel kirakjuk. A gyümölcsöket a tortazselével bevonjuk, és megdermedni hagyjuk.
(4 g fehérje, 10 g zsír, 31 g szénhidrát)


TIPP: A piskótához csak a sütőforma aljár béleljük ki sütőpapírral. Ehhez a formát a papírra fektetjük, körülrajzoljuk, majd körbevágjuk. Ne vajazzuk ki a forma peremét!

A mandulalapocskát tésztalapkával könnyen rányomkodhatjuk a piskóta tejszínnel evont peremére. A maradék mandulát szórjuk a tortára.

Sajtos márványtorta

Sajtos márványtorta
(előkészület 30 perc + 50-60 perc sütés)



Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
2 csomag kakaós keksz (egyenként 18 dkg)
8 dkg vaj
1/2 kk. őrölt fahéj
4 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg mascarpone sajt
2 dl tejföl
10 dkg étcsokoládé
1 ek. kakaópor



  1. Egy tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A kekszet műanyag zacskóba rakjuk, majd sodrófával apróra törjük.
  2. A vajat kis lángon felolvasztjuk, a fahéjat meg a kekszmorzsát hozzáadjuk, és kézzel jól összedolgozzuk. A forma aljára tapasztjuk, és az oldalán kis peremet készítünk. 15 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot elektromos habverővel krémmé verjük. A sajtot és a tejfölt apránként belekeverjük. A massza felét egy másik tálba átöntjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A csokoládét felolvasztjuk, a kakaóval együtt a sajtos krém feléhez keverjük, a tortaforma aljára öntjük és elsimítjuk. A világos sajtkrémet ráterítjük, és egy villát spirál alakban mindkét rétegen áthúzzuk, hogy a két krém kissé összekeveredjen, "márványos" legyen. A sütőbe tolva (gáz 2-3. fokozat) 50-60 percig sütjük. A sütőből kivéve a formában kihűlni hagyjuk, majd tálalásig a hűtőszekrényben tovább hűtjük.

(13 g fehérje, 33 g zsír, 37 g szénhidrát)

TIPP: A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A kekszmorzsalékot ráterítjük, és odanyomkodjuk.

A márványmintát úgy kapjuk, hogy a világos sajtkrémet egy villával a sötét csokoládékrémbe húzzuk.

2015. március 28., szombat

Sertéshús

Sertéshús



A comb a sertés leghúsosabb része: a felsőcombból szeleteket vághatunk, vagy füstölt, illetve főtt sonkát állítanak elő belőle; a lapockából göngyölt vagy egyben sült húst készíthetünk. A főtt és füstölt sonka is ebből készül. 

A sertéskaraj az állat gerince mentén lévő hús. Három részből áll: rövidkarajból, amelyben a szűzpecsenye is van, középkarajból, illetve tarjából.

A szűzpecsenye a sertés legdrágább, legfinomabb és legsoványabb része. Szeletekben szűzérmének vagy egyben sütve a legnemesebb pecsenye. Azt a kevés zsíros részt, ami néha rátapad, érdemes lebontani róla.

A lapocka gulyásnak, pörköltnek vagy darált húsnak a legjobb, de egyben is süthetjük: zsíros, kötőszövetekkel átszőtt hús, amely főzés vagy sütés közben nem szárad ki.

A csülök a sertés felső lábszára. A hátsó csülök nagyobb, és több rajta a hús, mint az elsőn. A csülökből készült ételek nem okvetlenül zsírokat: ha a külső zsírréteget leszedjük róla, csökken a zsírtartalma.

Sültnek az oldalas a legjobb kicsontozva dagadónak nevezzük. Darált húsnak is a lezsírozott dagadót vegyük.





TIPP: A sertés részeinek felhasználása:
Melső és hátsó csülök: pörkölthöz, gulyáshoz és sültekhez
Felső és alsó comb: sonka
Karaj, szűzpecsenye és tarja: hirtelensültekhez
Hát- és tarjaszalonna: göngyöléshez é tűzdeléshez
Lapocka: sütéshez
Dagadó: sütéshez, káposztába és tölteni
Fül: kocsonyába
Toka: abált szalonnába

A póréhagyma és családja

A póréhagyma és családja






Az őszi vagy téli póréhagymának akár 5 cm vastag szára is lehet, és valamivel tömzsibb, mint a nyári póréhagyma. Erőteljes íze miatt egytálételekhez és levesekhez kiváló. Novembertől márciusig kapható.
A nyári vagy tavaszi póréhagyma májustól szeptemberig kapható. Vékony szára kb. 1 cm vastagságú. Mivel szelídebb az íze, mint a téli fajtáé, kevésbé erőteljes ízt ad az ételnek.


Az újhagyma külsejében nagyon hasonlít a póréhagymára, de a hagymára jellemző csöves levelei vannak. Zsenge leveleit nem szabad sokáig főzni, ezért főleg salátákba kitűnő.


A friss fokhagymát lédús zöld száráról lehet felismerni. Főként tavasszal és nyáron kapható, és az íze szelídebb, mint a szárított fokhagymáé. A friss fokhagymát legfeljebb két hétig lehet hűtőszekrényben tárolni.


A szárított fokhagyma egész évben kapható. Az egészséges gumókat száraz, sötét és hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Vásárláskor kemény, nyomásra nem érzékeny fejeket válasszunk.


A metélőhagyma cserépben, esetleg műanyag pohárban vagy csokorban kapható. Zamatos csípős, vékony cső alakú leveleit csak frissen használjuk fel, mert szárítva elveszítik az ízüket. Salátába, tojásos és túrós ételekbe, halhoz, burgonyához és zöldfűszeres vajhoz kiváló.





TIPP: A maradék póréhagymát fagyasszuk le: a megtisztított szárakat forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel öblítsük, csepegtessük le, és töltsük zacskóba.

Tárolás: A póréhagymától távolítsuk el a felesleges zöldjét, és tároljuk hűvös, száraz helyen. A metélőhagymát állítsuk vízbe, így tovább friss marad.

Melyik olaj mire jó?

Melyik olaj mire jó?







A sötét szezámolaj fűszeres, elsősorban a távol-keleti ételeknek és a hirtelensülteknek ad enyhe mogyoróízt.


Az olívaolaj sokféle színben és ízben kapható a fajtától és a szüretelés időpontjától függően. A hidegen sajtolt fajtákat "extra szűz" jelzővel árulják.

A világos szezámolajat a szezámmagok sajtolásával nyerik. Linolsavban rendkívül gazdag és nyers, valamint párolt ételekhez kitűnő. 

A szójaolajat a szójababból nyerik, és a benne lévő zsírsavaknak köszönhetően különlegesen értékes. A finomított szójaolaj íze semleges, a hidegen sajtolté a szójababra emlékeztet.

A bogáncsolaj enyhe, semleges ízű. Többszörösen telített zsírsavainak köszönhetően az egyik legértékesebb növényi olaj, de nagyon ritkán kapható. 

A napraforgó olaj mindennapi főzésünk alapja. Salátákhoz, majonézhez, de sült és párolt ételekhez is kitűnő.

A mogyoróolaj hőre viszonylag érzéketlen, ezért tovább forralhatjuk: fritőzben sütött ételekhez ideális. 



TIPP: Fontos a helyes tárolás, nehogy az olaj megavasodjon: légmentesen záródó sötét üvegben vagy sötét helyen tároljuk. 10 fokon 8-12 hónapig eláll. Csak annyi olajat tartsunk otthon, amennyit egy hónapon belül elhasználunk.

Melyik olajat válasszam?
Sütéshez a semleges napraforgó olajat vegyük;vinaigrette-mártáshoz lehetőleg olívaolajat és enyhe, esetleg fűszeres ecetet válasszunk. A különböző olajfajtákat társíthatjuk is egymással: próbáljunk ki több különböző ízű olajat.

Tengeri és édesvízi rákok

Tengeri és édesvízi rákok

A szürke színű homoki garnéla a létező legkisebb garnélarák-fajta. Ha az Északi-tenger környékén járunk, feltétlenül kóstoljuk meg frissen, mert így a legfinomabb. Az Északi-tengertől távolabb általában főve és mélyhűtve vagy konzervben kapható

A tigrisgarnéla viszonylag nagyobb fajta. Az ázsiai vizekben halásszák, és mélyhűtve, általában fej nélkül és páncéllal együtt, vagy csak a farka kapható. Ezen kívül néha egészben is árusítják. Az íze nem olyan jó, mint a kisebb fajta garnéláké.

A közepes nagyságú garnélák közül nálunk többnyire a mélyhűtött grönlandi rák kapható, amelyet Grönlandon, Izlandon, Norvégia partjainál és az Északi-tenger északi részén halásznak nagy mennyiségben. Tisztítva és mélyhűtve, illetve konzervben árulják.
Az édesvízi garnéla mélyhűtve, nyersen és tisztítva kerül a boltokba homárrákfarok néven, noha semmi köze nincs a homárhoz. Ezt a garnélafajtát fogyasztás előtt alaposan meg kell főzni.

A nagy élelmiszerboltok mélyhűtőpultjaiban általában tisztított és főtt, kis, közepes és nagy koktélrákot találunk. Nemcsak gyorsan készíthetjük el, mert kihalászás után azonnal lefagyasztják. Fontos, hogy mindig kiterítve és lassan olvasszuk ki a hűtőszekrényben. Garnélarák kapható nyersen és egyenként fagyasztva, nagy ritkán tömbbe fagyasztva is.


Ne keverjük össze: a scampi vagy császárgarnéla és a garnéla tisztítva nagyon hasonlít egymásra, zoológiailag azonban semmi közük egymáshoz. A scampi sokkal drágább, mint a garnéla, és a mélyhűtött scampi-farkat sohasem árulják tisztítva. A scamit és a garnélát úgy különböztethetjük meg egymástól, hogy a scampi-farok vége lapos, a garnélafarok hegyes.

TIPP: A szárított garnélák és a garnélakrém az ázsiai országokban elterjedt, ételek ízesítésére használják. Nálunk a kínai boltokban lehet kapni. A krémmel például vajból rákvajat készíthetünk, a szárított garnéla wokban készült ételekhez kiváló. A koktélrák vagy a garnéla sok ételnek különleges ízt azt. Jól illet szárnyas- és sertéshúshoz, elsősorban édes-savanyú és pikáns mártással.

Rizs: A sokoldalú gabona

Rizs: A sokoldalú gabona












A hosszúszemű rizs nálunk a legismertebb fajtája. A szemek hosszúkásak és keskenyek: nyersen vagy előzött változatban kapható. Főleg levesek és köretek készítésére alkalmas.


A gömbölyűszemű rizs apró, kerek szemei a főzés során pépesek lesznek, ezért főleg rizottó vagy tejberizs készítésére használjuk.


A natúr vagy barna rizs a pelyvától megtisztított, de fényezetlen fajta. A fényezett fehér rizzsel ellentétben a gabona összes tápanyagát tartalmazza. Magas zsírtartalma miatt nem tárolható olyan sokáig, mint a fehér. Lassabban puhul, mint a fényezett fajták. Hosszú- és gömbölyűszemű rizs is kapható natúr változatban.

A basmati vagy illatos rizs az egyik legnemesebb ázsiai fajta. Hosszúszemű rizs, amely főzéskor csodálatos illatot áraszt, és rendkívül ízletes. A főtt basmati rizs nem tapad össze, így pálcikával nem fogyasztható.

A fekete vadrizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy Kanadában és Észak-Amerikában honos vízinövény magja, amely íze a mogyoróéra hasonlít. Fáradságos munkával, kézzel szüretelik, emiatt nagyon drága.

Az előfőzött rizs nem rizsfajta, hanem egy előkezelt, kissé sárgás színű rizs. Speciális gőznyomáson eljárással a szemek külső szélein található vitaminokat a mag belsejébe juttatják. Ezért az előfőzött rizs vitamindúsabb, mint a fehér.
TIPP: A rizsfőzés módja: forrásban lévő vízben vagy levesben főzzük meg, esetleg kis lángon hagyjuk megduzzadni.

Vízben főtt rizs: a rizst főzzük meg forrásban lévő sós vízben vagy levesben, majd szűrőkanálban csepegtessük le. A fehér rizs főzési ideje kb. 20 perc, a natúré kb. 40 perc.

Párolt rizs: a rizst forró olajban kissé pirítsuk meg. Dupla mennyiségű levessel vagy vízzel öntsük fel, forraljuk fel, majd kis lángon, lefedve pároljuk, amíg a rizs az összes folyadékot magába nem szívta. Közben ne keverjük meg.

Rostban gazdag élelmiszerek

Rostban gazdag élelmiszerek



  1. Ezek az élelmiszerek tartalmazzák a napi szükségletünket: 3 szelet barna kenyér, 2 szelet ropogós kenyér, 3 szem burgonya, 2 nagy sárgarépa és 1 alma.
  2. A gabonafélékben van a legtöbb rostanyag. Együnk sok teljes kiőrlésű zabpelyhet és kenyeret.
  3. Minden káposztafajta, a hüvelyesek és más zöldségfélék (pl. kukorica és hagyma) a második helyen állnak.
  4. Fontos, hogy sok gyümölcsöt együnk. Kiemelten ajánlottak: málna, cseresznye, magvas gyümölcsök, banán, avokádó, kivi.
  5. Aki sok rostot vesz magához, igyon sok ásványvizet, amely kalóriamentes, és szénsavtartalmának köszönhetően frissít. 

TIPP: A rostanyagok a növények emészthetetlen részei. Kalóriát nem tartalmaznak, mégis laktatóak, ezért fogyókúrázók számára fontos sok gabona-, gyümölcs- és zöldségféle fogyasztása.

Szoktassuk hozzá magunkat a rostban gazdag ételekhez, mert jót teszünk vele a szervezetünknek. Kezdők egyenek eleinte sok gabonapelyhet és rizst, hüvelyesekből készített krémlevest, vagy étkezések előtt apróra vágott nyers zöldséget. 

Zöldfűszerek a konyhában

Zöldfűszerek a konyhában

Enyhe és finom aromájú zöldfűszer például a petrezselyem, a turbolya, a kapor és a vérfű. A tárkonynak ellenben fűszeres az aromája. Jól illenek salátákhoz és halételekhez. Ne főzzük az ételbe, mert elveszítik az ízüket.
Fanyar és erőteljes aromájú zöldfűszer például a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, az oregano, a zsálya és a csombor. Kiváló mediterrán ételekhez. Ezeket főzni kell az ételben, hogy aromájuk jól érvényesüljön. 

Friss aromájú zöldfűszer például a citromfű és a menta. Ezek a korianderhez hasonlóan Ázsiából származnak. A koriandernek intenzíven friss az íze, ázsiai ételekhez kiválóan illik. 
Provance-i fűszerek alatt egy zöldfűszerkeveréket értünk, amely oreganoból, csomborból, kakukkfűből, rozmaringból és majoránnából áll. Ez a fűszerkeverék adja a mediterrán ételek, különösen az egytálételek és a ropogós pizzák jellegzetes ízét.


A Fines herbes alatt kis csokorba kötött tárkonyt, petrezselymet, turbolyát és metélőhagymát értünk. Fejes saláta, szárnyas és halételek ízesítésére kiváló. A zöldfűszereket összekötve, csokorban, vagy frissen felaprítva a főzés vége előtt adjuk az ételhez.




A Bouquet garni petrezselyemből, babérlevélből és kakukkfűből álló csokor, amelyet levesek és mártások ízesítéséhez használhatunk. A szárnyas ételekhez majoránnával és tárkonnyal, a vadételekhez borókával egészíthetjük ki.



TIPP: Friss zöldfűszereket a piacon és a zöldségesnél szerezhetünk be. Előfordulhat azonban, hogy az embernek nincs ideje vásárolni, vagy csak kevés fűszerre van szüksége. Ilyenkor vehetünk nagyobb élelmiszerboltokban kapható mélyfagyasztott zöldfűszereket, de magunk is lefagyaszthatjuk. A szárított zöldfűszereket ne aprítva tároljuk, mert hamarabb elveszítik az aromájukat. Legjobb hűvös, sötét és száraz helyen tartani.